Cu cât ne schimonosim mai mult faţa, cu atât ne ridăm mai repede. Din păcate, şi gesturile pe care le facem cu seninătate ne fură din ani.
Mai mult decât moştenirea genetică, stilul de viaţă ni se citeşte pe faţă, la propriu. Obiceiuri pe care le conştientizăm sau nu adâncesc ridurile şi fac ca pielea să se păteze, să se lase şi să sufere. Iată care sunt factorii care grăbesc îmbătrânirea pielii.
1. Grimasele şi ticurile
Nu doar stresul ne „sapă“ două cute adânci la nivelul frunţii, prin încruntări repetate. Şi exerciţiile faciale şi ticurile se fac vinovate de apariţia ridurilor, spun studii recente. Forţarea muşchilor feţei duce la apariţia unor denivelări pe care pielea se reaşează. În timp, pentru că tegumentul îşi pierde din elatsticitate, aceste cute nu se mai destind complet.
2. Cât şi cum dormi
Se ştie că somnul insuficient face ca pielea să aibă un aspect nesănătos. Un duşman mai puţin cunoscut al pielii este însă obiceiul de a dormi cu faţa pe pernă în aceeaşi poziţie, noapte de noapte. Aceasta pentru că semnele lăsate pe obraz se imprimă în piele. Sigur că nu ne putem forţa să dormim în aceeaşi poziţie, dar putem măcar încerca să adormim stând pe spate,cu faţa în sus.
Citeşte şi: 15 soluţii pentru un ten mai tînăr
3. Expunerea la soare fără factor de protecţie
Organismul are nevoie de doar 15 minute de expunere zilnică a antebraţelor la soare pentru a-şi sintetiza atât de necesara vitamină D. Din păcate, expunerea în exces la radiaţii ultraviolete A şi B, fără protecţia unei creme-ecran, tulbură procesul de regenerare a tegumentului, ducând la apariţia de imperfecţiuni. Dacă UVB acţionează la nivelul epidermului (superficial) şi provoacă arsuri celulare, UVA pătrund până în derm şi lezează fibrele de colagen şi de elastină, care ne protejează de riduri.
Ambele