Foto: Thinkstock În hypermarketuri, magazine, magazinaşe nu se mai găseşte nici urmă de sare românească. Toată sarea de pe rafturi este importată din ţări precum Turcia sau Ucraina. În acelaşi timp statul român, prin Societatea Naţională a Sării - Salrom, patronează afacerile cu sare românească, fie ea pentru consum sau pentru industrie. Astfel, la şefia Societăţii Naţionale a Sării - Salrom a fost uns Gabriel Muraru un apropiat al controversatului politician-afacerist din Neamţ, Gheorghe Ştefan, cunoscut în lumea fotbalului drept Pinalti.
Odată cu numirea lui Muraru, toate contractele comerciale ale companiei de stat au fost secretizate pe motiv că acestea reprezintă secrete comerciale. Societatea Naţională a Sării refuză să facă publică până şi identitatea companiilor cu care are relaţii contractuale. 1034 de contracte comerciale, dintre care 66 pentru export au secretizate abuziv de Societatea Naţionala a Sării Salrom”, se precizează într-un comunicat al Fundaţiei Soros România.
Salrom este singurul producător de sare din România, care exploatează, gestionează şi comercializează sarea şi substanţele nemetalifere. Fiind vorba de o instituţie de stat şi de resurse care reprezintă proprietate publică, condiţiile comerciale contractuale, cum ar fi redevenţe, termene şi alte clauze sunt stabilite în Legea minelor nr. 85/2003, fiind obligatorie practicarea aceloraşi condiţii comerciale contractuale atunci când este vorba despre acelaşi obiect contractual.
Foto: Thinkstock În hypermarketuri, magazine, magazinaşe nu se mai găseşte nici urmă de sare românească. Toată sarea de pe rafturi este importată din ţări precum Turcia sau Ucraina. În acelaşi timp statul român, prin Societatea Naţională a Sării - Salrom, patronează afacerile cu sare românească, fie ea pentru consum sau pentru industrie. Astfel, la şefia Societăţii Naţionale a Sării - Salrom a fost