Cercetatorii de la Universitatea Buffalo (UB) din New York au inventat un program care identifica cu mult mai bine mincinosii decat specialistii in interogatorii.
Inspirati de munca psihologistilor, care studieaza reactiile, gesturile si mimica celor care sunt intervieivati, pentru a descoperi daca mint sau nu, cei de la UB au vrut sa vada daca pot realiza un program care sa poata faca acelasi lucru.
Rezultatele sunt extrem de promitatoare. Studiind 40 de conversatii inregstrate, un sistem automat, care a analizat miscarea ochilor, a determinat 82,5% din cazurile in care subiectii au mintit.
Comparativ, oamenii care interpreteaza testele realizate cu detectorul de minciuni au avut o acuratete de doar 65%.
"Prin studiul nostru am dorit sa aflam daca exista anumite schimbari in comportament pe care oamenii le fac atunci cand mint si daca computerele sunt capabile sa le detecteze. In ambele cazuri, raspunsul este afirmativ", a explicat Ifeoma Nwogu, profesor in cadrul laboratorului Center for Unified Biometrics and Sensors al Universitatii Buffalo.
Pentru a identifica mincinosii, algoritmul computerizat a urmarit miscarile ochilor, in timp ce voluntarii raspundeau la intrebari banale, masurand cat de des clipeau si frecventa cu care isi schimbau privirea atunci cand ofereau raspunsuri adevarate.
Avand in vedere ca software-ul masoara tiparul miscarii ochilor, daca acesta se modifica, algoritmul concluziona ca voluntarul minte.
Majoritatea persoanelor care au participat la studiu au fost corect identificate de algoritm ca fiind mincinoase, dar au existat cativa care au putut pacali computerul, mentinandu-si reactiile sub control.
Acum, oamenii de stiinta doresc sa imbunatateasca sistemul folosind o baza de date mai mare, rafinand acest algoritm pana la punctul in care va putea