Jurnaliştii de la Washington Post au realizat o listă a obiceiurilor care sunt benefice pentru sănătate, precum şi a celor la care ar trebui să renunţăm.
● Statul pe scaun scurtează speranţa de viaţă, predispune la afecţiuni cardiovasculare şi creşte riscul de obezitate. Acestea erau concluziile la care au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Sydney. Experţii avertizau că persoanele care stăteau 11 ore pe scaun îşi puneau viaţa în pericol.
● Cinci porţii zilnice de legume şi fructe te ajută să ţii bolile la distanţă. Acest obicei ar trebui adaptat, ţinând cont de faptul că legumele luptă împotriva unor boli grave, precum cancerul, datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi. Un studiu realizat de Asociaţia Americană de cardiologie, dat publicităţii în luna martie, arată că 80% dintre persoanele intervievate fac tot posibilul să mănânce cele cinci porţii de legume şi fructe recomandate de către specialişti. "Din păcate nu asigurăm organismului necesarul zilnic de vitamine şi minerale, iar legume şi fructele reprezintă surse bogate în aceşti nutrienţi".
● Nucile, alunele şi celelalte fructe oleaginoase sunt recunoscute pentru efectele benefice pe care le au asupra funcţiei cardiovasculare. Specialiştii din domeniul nutriţiei spun că aceste fructe au un conţinut ridicat de grăsimi "bune", care ajută la scăderea colesterolui rău. Mai mult, studiile din domeniu au demonstrat că persoanele care includ în dieta zilnică un pumn de fructe oleaginoase prezintă un risc scăzut de a suferi un infact sau să se îmbolnăvească de hipertensiune arterială. Atenţie însă: aceste alimente au un conţinut ridicat de kilocalorii, astfel că este recomandat să mâncaţi cu moderaţie, pentru a evita luarea în greutate.
● Dacă nucile ţin la distanţă bolile de inimă, ouăle predispun la aceste afecţiuni. Persoanele care obişnuiesc s