Habitat for Humanity România a demarat programul “Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea!”, prin care îşi propune identificarea, analiza si eliminarea riscurilor la care sunt expuse comunităţi din 7 judeţe cu cel mai ridicat grad de risc la dezastre, prin implicarea directă a familiilor, a autorităţilor locale şi a companiilor din mediul privat pentru a genera împreună soluţii capabile să reducă riscul.
În baza unui program de evaluare vor fi implementate acţiuni specifice de sprijin al celor mai vulnerabile familii din punct de vedere social şi economic, prin activitati de pregatire impotriva riscurilor, consolidare si protejare a locuintelor şi educaţie de constientizare si prevenire a calamităţilor.
Conform European EM-Dat*, 2.899.421 de români pot fi afectaţi direct, oricând, de dezastre. Tipurile de risc la care sunt expuşi românii sunt: inundanţiile (potrivit Institutul Naţional de Hidrologie şi Administrare a Apelor anual există cel puţin 3 luni în care se înregistrează treceri ale debitelor peste cotele de atenţie sau chiar de apărare în principalele bazine hidrografice din ţară) şi cutremure de magnitudine mare (zonele seismice includ peste 60 % din populaţia României). Preşedintele Secţiei de Predicţie a Comisiei Europene de Seismologie, George Purcăru, avertizează că probabilitatea ca un seism cu magnitudinea de aproximativ 7 sa loveasca ţara noastră până la finele anului 2013 este foarte mare.
Printre cele mai importante cauze care duc la creşterea gradului de vulnerabilitate şi expunerea comunităţilor la situaţii de risc ridicat se numără: nivelul de vulnerabilitate socială şi economică ridicată: 7,5% - peste 2 milioane de români trăiesc cu venituri sub pragul de sărăcie; sisteme de prevenire şi reducere a riscurilor deficitare; creşterea demografică în mediul urban şi scăderea investiţiilor în infrastructura ru