Este o saptamana extrem de importanta pentru stiinta europeana a spatiului. Sursa imagine: 02varvara.wordpress.com
SSAC (Comitetul de Consiliere in Stiinte Spatiale) al ESA (Agentia Spatiala Europeana) se intruneste, in aceste zile, pentru a decide care misiune spatiala va primi finantarea de un miliard de euro, a carui lansare va fi facuta deceniul urmator.
Trei misiuni spatiale se afla in acest moment in competitia devenita din ce in ce mai stransa dupa retragerea americanilor din proiectele comune cu ESA:
- Juice – o misiune catre Jupiter si trei dintre cei patru sateliti galileeni ai sai;
- Athena – proiectul celui mare telescop cu raze X construit vreodata;
- NGO – o tripleta de sonde spatiale capabile sa detecteze undele gravitationale.
Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) – proiectul consta intr-un satelit de aproape cinci tone, dotat cu instrumente stiintifice, care va fi trimis spre Jupiter, pentru analizarea, in special cu privire la potentialul locuibil, a unui numar de trei sateliti ai sai: Callisto, Europa si in cele din urma Ganymede, cel mai mare satelit natural din Sistemul Solar si singurul care are un camp magnetic propriu. Totodata, Juice ar fi prima misiune care ajunge pe orbita unui satelit ghetos.
Telescopul in raze X Athena – ar fi cel mai mare telescop cu raze X construit vreodata, avand o distanta focala de 12 m. Potrivit prof. Richard Willingale, de la Universitatea Leicester, un telescop mai mare de-atat nici nu ar fi incaput intr-o racheta Ariane 5, fiind de fapt un telescop 2 in 1. Principalele sale obiective sunt gaurile negre din miezul galaxiilor.
NGO (New Gravitation wave Observatory) – a fost cunoscut initial sub numele de proiectul Lisa. Este compus din trei sateliti, aflati la o distanta de un milion de kilometri unul de altul, ce vor forma un interferometru de mare precizie, care sa dete