Legumele si fructele din import intra in tara la pret de dumping, dar ajung sa coste la raft chiar si de 5 - 6 ori mai mult. Cel putin asa arata documentele oficiale. De exemplu, un kilogram de usturoi intra in tara cu maxim 3,7 lei, dar ajunge in hipermarket, la vanzare, cu 13 lei. Si-atunci exista doua posibile explicatii: fie intermediarii, cei care aduc legumele, isi pun adaosuri nesimtite, fie preturile declarate in vama nu-s tocmai reale si asistam la o evaziune fiscala de proportii. Producatorii locali sustin ca sunt ambele variante. Oricum ar fi cel pagubit e cumparatorul.
”E degringolada totala” Iarna grea, care a dus la distrugerea unor capacitati de productie pentru legume si fructe, pare a fi in aceasta perioada cea mai mica problema a fermierilor ieseni. Importurile masive, la preturi derizorii, risca sa blocheze din start activitatea micilor oameni de afaceri din legumicultura si pomicultura. ”Noi acum inca nu producem si sunt normale importurile, dar numai pentru anumite legume si fructe. Noi vom iesi cu rosii in iunie, dar se importa si cartofi, care apar la vanzare cu 12 lei kilogramul. Producatorii din Iasi au mii de tone de cartofi la 50 bani si chiar la 30 de bani/kilogramul si nu au unde sa-i vanda. E de neimaginat ce se intampla, e degringolada totala”, spune Mihai Jitaru, administratorul Legume SA Pascani. Societatea sa detine 50 hectare de teren si este unul dintre cei mai importanti producatori de legume din judet.
Fasole din Kirghistan Datele centralizate de Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Iasi confirma acuzatiile conform carora se importa masiv legume si fructe, la preturi care nu suporta concurenta din partea producatorilor locali. Inregistrarea preturilor in vama nu se face pe baza unei declaratii, ci a facturilor, pentru a se plati taxele vamale. Astfel, se prezuma ca nu s-au comis ilegalita