Firmele sunt obligate să plătească TVA doar dacă au încasări de peste 50000 de euro.
Numărul firmelor care erau „obligate” să recurgă la ilegalităţi – cum ar fi nefacturarea unor produse sau servicii – pentru a-şi păstra cifra de afaceri sub pragul care face trecerea la plata taxei pe valoare adăugată va scădea ca urmare a deciziei Consiliului Uniunii Europene de a aproba, la solicitarea României, creşterea pragului de la 35.000 euro la 50.000 euro.
Decizia a fost adoptată la 26 martie şi publicată la sfârşitul săptămânii trecute în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Hotărârea Consiliului vizează un plafon de 65.000 de euro la cursul de schimb valutar de la data aderării României la UE (aproximativ 3,3 lei pentru un euro), astfel că valoarea practică a plafonului la rata actuală de schimb (4,37 lei/euro) este de circa 50.000 de euro.
Măsura intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial şi este valabilă până la finele anului 2014 sau până la implementarea unei noi directive europene privind plafoanele de cifră de afaceri sub care firmele pot fi exceptate de la plata TVA, se spune în document.
Ştefan Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj (CCI CJ) vede ca benefică schimbarea, însă consideră că vor exista în continuare persoane care vor încerca să eludeze legea. „Modificarea este pozitivă. Pentru a mări baza de impozitare şi a atinge un nivel optim trebuie mărit numărul de angajaţi cu aproximativ 2 milioane, iar pentru aceasta trebuie create condiţii favorabile firmelor. Cred totuşi, că va creşte în continuare numărul firmelor care să aibă acelaşi acţionar unic. Practic, pentru a avea o cifră de afaceri mai mică decât pragul care face trecerea la plătitori de TVA se înfiinţează mai multe firme pentru aceeaşi activitate”, explică Dimitriu.
Potrivit directorului executiv al