Criza din Mali, unde nordul ţării este ocupat de tuaregi şi de mişcările islamiste radicale, a devenit una regională, dar în acelaşi timp s-a internaţionalizat. Incercăm în cele ce urmează să înţelegem de ce haosul din această ţară provoacă nelinişte în ţările vecine cu Mali şi în cancelariile occidentale.
Revolta tuaregilor n-ar fi atît de gravă, pentru că acest popor nomad din zona Sahelului s-a revoltat des în ultimile decenii, dacă tuaregii nu s-ar fi aliat de data aceasta cu grupuri aparţinînd Al Qaidei africane. Ori, în acest moment Europa descoperă cu stupoare că islamismul radical a cucerit de fapt un teritoriu care este mare cît Franţa, mă refer la nordul statului Mali, precum şi un oraş simbolic, Tombuctu.
Nu întîmplător deci ţările din Africa de vest ameninţă acum cu o intervenţie militară în Mali şi au decretat deasemenea un embargou total împotriva juntei militare care a preluat puterea la Bamako. Cine sunt touaregii
Pentru a înţelege puţin situaţia din regiune iată cîteva date legate de tuaregi. Ei sunt un popor berber, deci au mîndria de a se considera cei mai vechi locuitori ai Sahelului. Tuaregii trăiau deci în regiune din timpuri imemoriale, înainte de venirea arabilor sau a europenilor. Ei au adoptat religia musulmană de la cuceritorii arabi dar nu şi poligamia.
Tuaregii au rămas un popor nomad, numărînd cam 5 milioane 2 sute de mii de indivizi repartizaţi în 6 ţări: Niger, Mali, Algeria, Burkina Faso, Libia şi Maroc. In toate aceste ţări tuaregii sunt nemulţumiţi. Ei spun că sunt marginalizaţi, chiar dispreţuiţi, uitaţi de puterea centrală, supuşi unor numeroase presiuni de asimilare forţată, culturală şi lingvistică, şi aşa mai departe.
Unii tuaregi au abandonat nomadismul dar alţii, cum sunt cei din Mali, se luptă pentru păstrarea tradiţiilor ancestrale. In Occident tuaregii au avut mai degrabă o imagine bună