România are doar 12 arene de hochei şi este surclasată de Mongolia, unde există 17 arene şi câteva zeci de jucători legitimaţi în plus faţă de ţara noastră. Conform site-ului icehockey.wikia.com, în Canada există 13.451 de patinoare. În Cehia există 180 de arene de hochei, în Rusia există 260, iar în Suedia există 463 de patinoare de hochei pentru competiţii.
Dintr-un campionat regional a rămas o singură echipă
La sfârşitul anilor '60, numai în judeţul Suceava existau îndeajuns de multe echipe de hochei, astfel încât să se organizeze, în fiecare an, un puternic campionat regional. Principalele rivale erau echipele din Rădăuţi, Vatra Dornei şi Suceava.
În prezent, în Suceava nu mai există decât un singur patinoar descoperit, aparţinând clubului CSM Suceava. Clubul nu-şi permite să susţină financiar, pe lângă cele două grupe de juniori, şi o echipă de seniori. Dacă sportivii suceveni nu încheie un contract cu un club mare din ţară după împlinirea vârstei de 16 ani, hocheiul rămâne, pentru ei, o amintire frumoasă.
Constantin Curelar, care a obţinut, în anii '70, patru tiluri de campion şi patru cupe ale României cu Steaua, este antrenor principal de hochei în cadrul clubului sucevean. „Singurul patinoar din judeţ e la Suceava, şi ăsta e descoperit. N-avem nici rolbă", a declarat el pentru „România liberă". „Gheaţa se reface cu furtunul, se toarnă apă noaptea. E ca pe timpuri", a continuat el.
80 de km: naveta zilnică pentru antrenamente
„La CSM am o grupă de 22 de copii şi mai am o grupă de 35. Am doi copii din Rădăuţi care vin, săracii, şi fac un mare efort pentru a se antrena. Şi sunt foarte talentaţi. Poate redeschidem cantina şi-i mutăm cu totul, cu şcoala, pentru că e greu, şi pentru ei, şi pentru părinţi", a declarat Constantin Curelar despre Oliver şi Eric-Iacob Petrovici, doi copii din Rădăuţi care fac naveta zilnic pentru antr