Fatma Neslişah Osmanoşlu Sultan (foto), ultima prinţesă din dinastia otomanilor, a murit, luni, la vârsta de 91 de ani, la Istanbul. Potrivit Mediafax, descendenta a familiei Osmanogullari a fost înmormântată ieri, în fosta capitală otomană.
Fatma Neslişah Osmanoşlu Sultan - nepoată a ultimului sultan otoman Mehmet al VI-lea, care a domnit în perioada 1918 - 1922 şi care era cunoscut sub numele de Vahdettin - a fost ultima persoană născută din această dinastie, în 1921, în timpul domniei otomane. De la vârsta de 3 ani a crescut la Nisa, în Franţa, după ce familia ei a fost exilată. După decesul, în 2009, al lui Ertugrul Osman Osmanoglu, ultimul pretendent la tronul otoman, Neslişah şi-a luat titlul de „ultima născută din linia familiei Osmanogullari".
În 1940, Neslişah s-a căsătorit cu Muhammad Abdel Moneim, prinţ al Egiptului, devenind implicit şi prinţesă. Ei au avut doi copii, un fiu şi o fiică. Prinţul Abbas are la rândul său doi copii, care locuiesc în Marea Britanie, în timp ce prinţesa Ikbal este necăsătorită.
Şase secole de istorie
Imperiul Otoman a existat din 1299 şi până în 1922. În momentul de maximă putere, în secolul al XVI-lea, Imperiul Otoman stăpânea Anatolia, Orientul Mijlociu, părţi din Africa de Nord, Balcanii şi Caucazul, adică o suprafaţă de aproximativ 19,9 milioane de kilometri pătraţi. Dispariţia Imperiului Otoman a fost o consecinţă a victoriei Antantei în Primul Război Mondial, când forţele Aliaţilor i-au înfrânt în cele din urmă pe turci în Orientul Mijlociu.
Istoricii sunt de părere că Imperiul Otoman ar fi dispărut cu mult timp înaintea acestui moment tardiv, care punea capăt existenţei „omului bolnav al Europei", dacă puterile occidentale nu l-ar fi menţinut în viaţă în mod artificial, cu scopul de a exista o forţă de contrapondere pentru Rusia, aflată pe atunci într-o puternică efervescenţă expansioni