Guvernul a avizat începerea procedurii prin care datoriile înregistrate de CFR SA la 29 martie anul curent, de 3,99 miliarde lei (aproximativ 917 milioane euro), sunt anulate prin conversia în acţiuni, ordonanţa de urgenţă care prevede această operaţiune fiind aprobată marţi de Executiv.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă s-a aflat şi săptămâna trecută pe agenda Cabinetului, dar decizia a fost amânată atunci după o consultare între premier şi ministrul Transporturilor.
Conform ordonanţei, datoriile înregistrate de CFR SA la finele anului trecut către bugetul consolidat şi fondul de risc, de 3,99 miliarde lei (aproximativ 917 milioane euro), vor fi anulate prin conversia în acţiuni.
Ştergerea datoriilor va fi efectuată prin derogare de la legislaţia actuală care reglementează datoria publică.
La 31 decembrie 2011, compania prelimina datorii către bugete şi Fondul de risc de 3,99 miliarde lei, din care 2,06 miliarde lei reprezintă penalităţi şi majorări pentru neplată sau plata cu întârziere.
La sfârşitul lunii martie Guvernul a amânat aprobarea proiectului ordonanţei de urgenţă privind anularea datoriilor CFR prin conversia lor în acţiuni. Amânarea a fost decisă în urma unor discuţii dintre premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi ministrul Transporturilor Alexandru Nazare.
CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă aveau datorii de un miliard de euro la stat la începutul anului
Per total, cele mai trei mari companii de căi ferate, CFR SA, CFR Marfă şi CFR Călători aveau la începutul acestui an datorii totale către bugetele statutului (bugetul de stat, de pensii, de şomaj şi de sănătate) de aproape un miliard de euro, cele mai mari, de 785 de milioane de euro, fiind în dreptul companiei CFR SA. La acestea se adaugă însă şi datoriile către furnizori, mai ales către cei de pe piaţa energiei electrice, estimate anul trecut de către fostul