Colocatarii care vă inundă pot fi obligaţi în instanţă la plata stricăciunilor. Dacă vă deranjează sonorul prea tare al muzicii, puteţi solicita direcţiilor sanitare măsurători exacte ale decibelilor. Sursa: CODRIN PRISECARU
Viaţa la bloc este un spectacol ce vă poate pune zilnic nervii la încercare: dimineţi cu tavan inundat, boxe lipite de perete ce vibrează pe ritmuri orientale, fum de la grătarele ce sfârâie în faţa scării sau bătaie pe locul de parcare însuşit haiduceşte.
Puţini locatari ştiu că există căi de atac care să-i potolească definitiv pe cei care calcă regulile în picioare, de la clasica amendă la despăgubiri în instanţă.
Casa vecinului, focar de infecţie
De peste 15 ani, locatarii unui bloc din Caracal sunt exasperaţi de mirosul ce vine din casa unui bătrân. Deşi locatarii spun că în garsoniera lui "merg viermii" la propriu, autorităţile sesizate în nenumărate rânduri nu au luat măsuri. Bărbatul este de origine evereiască, iar autorităţile se tem să nu fie acuzate de discriminare, susţin vecinii.
"Cum intri în scară, te păleşte un damf îngrozitor de la uşa bătrânului, care are un strat de jeg vizibil. Nu mai vorbesc că îşi face nevoile în lighean, pe care îl goleşte la ghenă", se revoltă un vecin.
În astfel de cazuri, inspectorii sanitari pasează problema la asociaţiile de proprietari. "Inspectoriii merg la faţa locului, întocmesc un proces verbal cu observaţii din exterior, miros etc., dar asociaţiile trebuie să ia măsuri", explică Cristina Tase, purtător de cuvânt DSP.
Aţi fost inundaţi
Responsabilul trebuie să suporte costurile, atât pentru reparaţia instalaţiei (unde e cazul), cât şi pentru eventualele daune-costurile zugrăvitului sau a mobilei afectate.
"Dacă stricăciunile apar la ţevile dintre cele două apartamente, ambii vecini trebuie să contribuie la reparaţii", explică Valentin Pintilie, reprezent