Sarea dă gust şi savoare, iar în cantităţi mari, hipertensiune arterială, ulcer şi osteoporoză.
Specialiştii ne recomandă să consumăm cel mult 6 g de sare pe zi: adică o jumătate de linguriţă de sare în fiecare zi. Poate părea mult, dar această cantitate se regăseşte în alimentele naturale, netratate chimic şi fără adaos de condimente sărate. Astfel, nu este nevoie să adăugăm sare în mâncare pentru a ne primi necesarul de clorură de sodiu.
Cele mai sărate alimente sunt supele instant, conservele, mezelurile, brânzeturile, muraturile şi pâinea. Sarea pe care o conţin are rol de ameliorator de gust, de conservant sau, pur şi simplu, de a trage la cântar. Dacă mai adăugam şi produsele de tip fast-food şi condimentele la plic sau la cub pe care le consumăm ocazional, descoperim că dieta noastră conţine zilnic 12 g de sare, dublul maximului admis.
Cele mai bune surse vegetale de proteine
Hipertensivii trebuie să reducă drastic sarea
Consumată în exces, sarea contribuie la creşterea tensiunii arteriale. De aceea, una dintre primele recomandări care li se face bolnavilor hipertensivi este reducerea consumului de sare. Persoanele care obişnuiesc să mănânce sărat şi au un părinte diagnosticat cu hipertensiune arterială sunt expuşi la un risc dublu de a face boala. „Reducerea consumului zilnic de sare dă rezultate mai bune în scăderea numărului de decese prin cauze cardiovasculare decât cele mai inovative tratamente", subliniază prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Asociaţiei Române a Inimii.
Sarea trebuie folosită în cantităţi moderate încă din copilărie, pentru că atunci se formează obiceiurile culinare.
Simptome care ne pot păcăli
Excesul de sare poate provoca sau agrava insuficienţa cardiacă, osteoporoza (sarea împiedică fixarea calciului în oase), ulcerul şi cancerul gastric (sarea irită pereţii stomacului). Sarea în exces