Consiliul UE a aprobat creşterea de la 35.000 la 50.000 de euro a pragului cifrei de afaceri sau al veniturilor peste care firmele sunt obligate să plătească TVA.
În prezent, dacă observi că veniturile personale sau cele obţinute pe firmă (cifra de afaceri) depăşesc 35.000 de euro, trebuie să te duci la Fisc şi să te înregistrezi ca plătitor de TVA (taxă pe valoarea adăugată).
Pentru că acest prag este prea jos, oamenii de afaceri şi liderii mediului de business din România au solicitat în repetate rânduri să fie ridicat până cel puţin la nivelul de 50.000 de euro. Într-un târziu, statul român s-a adresat Consiliului UE, la Bruxelles, pentru ridicarea pragului, şi iată că acum instituţia europeană ne dă undă verde. Decizia a fost adoptată la 26 martie şi publicată la sfârşitul săptămânii trecute în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Pragul va fi valabil până în 2015
Hotărârea Consiliului vizează un plafon de 65.000 de euro la cursul de schimb valutar de la data aderării României la UE (aproximativ 3,3 lei pentru un euro), astfel că valoarea practică a plafonului la rata actuală de schimb (4,37 lei/euro) este de circa 50.000 de euro.
Măsura intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial şi este valabilă până la finele anului 2014 sau până la implementarea unei noi directive europene privind plafoanele de cifră de afaceri sub care firmele pot fi exceptate de la plata TVA, se spune în document. Solicitarea României a fost avizată în ianuarie de Comisia Europeană şi înaintată ulterior Consiliului. Intenţia Guvernului de a solicita UE creşterea acestui plafon a fost inclusă în scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.
Cine se apropie de pragul TVA
- Persoanele fizice autorizate din agricultură
- Pensiunile agroturistice
- Persoanele care re