Cimbrul, un condiment extrem de folosit în bucătărie, pare să fie un tratament mai eficient împotriva acneei decât cremele recomandate în tratarea acestei afecţiuni dermatologice. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leeds Metropolitan, din Marea Britanie.
Oamenii de ştiinţă coordonaţi de dr. Margarita Gomez-Escalada au studiat efectele cimbrului, gălbenelelor şi mirului asupra Propionibacterium acnes, bacteria responsabilă de apariţia acneei. Specialiştii precizează că această bacterie infectează porii pielii, informează site-ul thejurnal.ie.
Dr. Margarita Gomez-Escalada, coordonatoarea studiului
Chiar dacă cele trei plante aromatice ucid bacteria în cinci minute, cel mai eficient s-a dovedit a fi cimbrul, arată datele obţinute în laborator. „Această cercetare este prima care demonstrează efectul cimbrului, gălbenelelor şi mirului asupra bacteriei care produce infecţia responsabilă de apariţia acneei”, a declarat dr. Gomez-Escalada. Cercetătoarea a mai precizat că înainte de a fi lansat un tratament pe bază de cimbru pentru această afecţiune dermatologică vor avea nevoie de alte studii, mai aprofundate.
„Dacă rezultatele viitoare confirmă efectul acestui condiment asupra acneei, planta ar putea deveni o alternativă naturală la actualele tratamente”, a mai spus dr. Gomez-Escalada, care a precizat că tratamentul obţinut ar fi unul mult mai blând decât produsele aflate în prezent la vânzare.
„Problema produselor deja existente pe piaţă este că care conţin peroxid de benzoil, substanţă care are efecte secundare. Persoanele care utilizează creme pe bază de peroxid de benzoil se pot confrunta cu senzaţii de arsuri şi iritaţii la nivelul pielii”, a indicat cercetătoarea.
Preparatele pe bază de plante sunt mai blânde cu pielea datorită proprietăţilor anti-inflamatorii. „Rezultatele noa