Românii nu mai cred într-o proporţie la fel de mare ca în anii trecuţi că Uniunea Europeană se găseşte pe drumul cel bun. Aceasta este principala concluzie a unui sondaj european. Din acest Eurobarometru reise astfel că doar 46 la sută dintre români au încredere în drumul ales de Europa, cu 15 la sută mai puţini decât anul trecut.
În 2011 nivelul de încredere al românilor în Uniunea Europeană a scăzut dramatic fiind cel mai mic de la aderare încoace şi tendinţa e de aşteptat să se menţină.
Astfel, dacă în 2010 60 la sută dintre români priveau cu încredere în viitorul Europei, anul trecut doar 46 la sută îşi mai puneau speranţele în Uniunea Europeană.
Totuşi, românii rămân printre cei mai optimişti europeni, aceasta ţinând cont că media europeană a încrederii este de 38 la sută : doar suedezii, letonii şi bulgarii sunt mai încrezători decât românii, mai reiese din Eurobarometru.
În ceea ce priveşte nivelul de informare asupra problemelor europene, doar un român din cinci se consideră la curent.
Totuşi, cei mai mulţi salută politicile europene pentru viitor. Astfel, 83 la sută dintre românii intervievaţi consideră pozitiv faptul că, prin Strategia 2020, Uniunea Europeană îşi propune să consolideze piaţa europeană a muncii şi să creeze cât mai multe oportunităţi de angajare.
De asemenea, 78 la sută dintre români salută faptul că strategia îşi propune să îi ajute pe cei săraci şi excluşi social.
În fine, două treimi dintre români spun că speră ca un alt obiectiv al Uniunii Europene, şi anume cel vizând economisirea resurselor naturale şi protecţia mediului, să fie pus în aplicare până la sfârşitul acestui deceniu. Andreea Orosz
Românii nu mai cred într-o proporţie la fel de mare ca în anii trecuţi că Uniunea Europeană se găseşte pe drumul cel bun. Aceasta este principala concluzie a unui sondaj european. Din acest Eur