Comisia Europeană a deschis, astăzi, o investigaţie aprofundată pentru a verifica dacă la vânzarea Dexia BIL (Dexia Banque Internationale a Luxembourg) au fost respectate condiţiile pieţei şi că vânzarea nu a inclus niciun element care ar putea fi considerat ajutor de stat, se arată într-un comunicat de la Bruxelles.
În data de 23 martie, Luxemburgul a notificat executivul comunitar în legătură cu vânzarea Dexia BIL. Tranzacţia cuprinde în principal activităţile de retail şi private-banking. Potrivit notificării respective, un investitor privat va achiziţiona 90% din afacere, iar Luxemburgul celelalte 10 procente, în aceleaşi condiţii. În această privinţă, Dexia a anunţat în 6 octombrie 2011 că banca a intrat în negocieri exclusive cu un investitor privat.
La 22 februarie, grupul bancar franco-belgian Dexia a anunţat pierderi de 11,6 miliarde de euro în 2011, ca urmare a dezmembrării sale în luna octombrie a anului trecut şi a expunerii pe Grecia.
Dexia a precizat că cedarea Dexia Banque Belgique, entitatea belgiană a grupului prezentă pe piaţa de retail, i-a provocat pierderi de patru miliarde de euro. Alte pierderi în valoare de 984 milioane de euro au fost provocate de vânzarea diviziei sale franceze Dexia Municipal Agency (Dexma).
În luna octombrie a anului trecut, Belgia, Franţa şi Luxemburg au salvat Dexia de la faliment prin dezmembrarea grupului şi oferirea de garanţii de stat de 90 miliarde de euro pentru acoperirea nevoilor sale de finanţare. În cadrul procesului de dezmembrare, statul belgian a acceptat să preia 100% din Dexia Banque Belgique, entitatea belgiană a grupului prezentă pe piaţa de retail, în schimbul sumei de 4 miliarde de euro.
În Franţa, la începutul lunii februarie Dexia a vândut pachetul majoritar de acţiuni la divizia sa de finanţare a colectivităţilor locale Dexia Municipal Agency (Dexma) pentru 380 mil