Programul guvernamental „Laptele şi cornul“ din Dolj a început să se acrească. După ce mai multe unităţi şcolare din judeţ s-au plâns de calitatea produselor, iar consiliul judeţean se judecă în prezent cu firma producătoare, o şcoală din Craiova a anunţat oficial că renunţă de bună voie să mai primească laptele.
Gazeta de Sud scria acum două săptămâni că elevii şi copiii de grădiniţă din Dolj primesc în continuare lapte şi corn de la aceeaşi firmă pe care Consiliul Judeţean (CJ) Dolj o acuza că distribuie lapte de calitate îndoielnică şi nici acela la timp. Spuneam atunci că reprezentanţii CJ Dolj se băteau cu pumnul în piept că au reziliat contractul cu firma Dincudana din Piteşti, cea care câştigase licitaţia pentru furnizarea laptelui şi cornului în judeţ, dar, în realitate, au fost nevoiţi să înghită în sec şi să-i plătească firmei sute de mii de euro pentru serviciile prestate. Culmea este că, în tot acest timp, CJ şi societatea în cauză se duelau în instanţă, proces care continuă şi care are toate şansele să nu se încheie până la finele anului şcolar, ceea ce îl face inutil.
Noi nu mai vrem lapte
Dincolo de discuţiile legate de calitatea laptelui, cât or fi de adevărate, în această perioadă, altă problemă macină nervii directorilor de şcoli: unde depozitează lactatele atunci când firma le aduce la şcoală. Şi asta, pentru că ori nu au frigidere, ori acestea sunt prea mici pentru cantitatea pe care trebuie să o recepţioneze. În plus, căldura şi-a făcut deja simţită prezenţa, iar laptele se strică foarte repede. Să luăm un exemplu ipotetic. Dacă firma distribuie laptele în şcoli şi grădiniţe la ora 6.00 dimineaţa, acesta trebuie păstrat la o temperatură de până la patru grade până la ora 8.00 dimineaţa, când ajung în clase primii elevi. Dar elevi vin şi în tura a doua, după ora 12.00, când temperaturile ajung la 20 de grade, ceea