Una dintre cauzele consumului redus de carne de miel o reprezintă scăderea numărului celor care mai respectă semnificaţia religioasă a mesei pascale. În plus, carnea de miel nu face parte din tradiţia culinară a românilor.
În 2011, carnea de miel s-a vândut într-o cantitate cu 30-40% mai mică decât în anul anterior susţine Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine. Specialiştii în domeniu cred că această tendinţă se va menţine şi pe parcursul acestui an, iar una dintre cauze o reprezintă creşterea preţului la carnea de miel cu un procent situat între 20 şi chiar 50%. Scumpirea nu este cauza singulară pentru care tot mai mulţi români renunţă să mai consume miel. Celelalte motive ţin de chestiuni mult mai complexe: tradiţie şi gust.
Mielul are înlocuitori mai ieftini
Moş Lică are doi copii, o nevastă şi îl ţine şi pe fratele nevestei. Mai ţine cinci miei şi şase oi şi zice că neaparat trebuie să taie unul de Paşte. Dacă îi vinde pe ceilalţi? Nu. Doar de Crăciun, taie un porc şi vinde vreo 6-7. „Mieii ori îi las să crească, ori îi tai pe toţi în restul anului. E vorba de o tradiţie, dar ştii cum e şi cu tradiţia asta? Păi, uite, e ca şi cu ouăle de Paşte. Le mănânci vopsite acum de sărbători dar le mănănci normale şi în restul anului. Doar fata de la Timişora nu vrea să mânânce miel pentru că nu îi place."
Tiberiu Cazacioc de la „Asociatia Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman" pare să fi identificat exact de ce „fetei de la Timişoara" nu îi prieşte carnea de miel. „Gradul mare de urbanizare pe care l-a impus regimul comunist şi perioada de după '89 a făcut ca lumea să îşi modifice comportamentul alimentar." Desacralizarea spaţiului urban explică de ce mielul este înlocuit adesea cu alte tipuri de carne. „Există o ruptură între cei care se declară creştin-ortodocşi, în jur de 80% şi cei care sunt pra