* Niculae Idu: Scăderea încrederii în România, efect al măsurilor de austeritate şi a gradului redus de absorbţie a fondurilor europene
Criza economică afectează în mod negativ percepţia cetăţenilor ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) despre uniune, în general, şi despre instituţiile sale, în particular, potrivit ediţiei de toamnă 2011 a Eurobarometrului Standard. În toamna anului trecut, 43% dintre cetăţenii UE percepeau în mod negativ Comisia Europeană (CE) şi doar 36% în mod pozitiv, conform statisticilor. Restul de 21% au declarat că nu au cunoştinţă despre activitatea instituţiei. Acest procent s-a redus faţă de anul 2006, când 29% dintre respondenţi se identificau în această situaţie, ceea ce arată că apetitul pentru cunoaştere al populaţiei a crescut, a declarat Niculae Idu, Şeful Reprezentanţei CE în România.
Doar 38% dintre europeni consideră că UE se îndreaptă în direcţia corectă pentru a ieşi din criză şi a face faţă noilor provocări, se arată în raportul realizat pe baza Eurobarometrului. Cea mai mare încredere o manifestă cetăţenii din Suedia (67% răspuns favorabil), Letonia (65%) şi Bulgaria (60%), iar cea mai redusă cei din Italia (21%), Spania (28%) şi Portugalia (30%), potrivit statisticilor.
În ţara noastră, 46% dintre cetăţeni consideră că direcţia în care se îndreaptă Uniunea Europeană este una corectă, informează Eurobarometrul. Însă, între toamna lui 2010 şi cea a lui 2011, nivelul a scăzut cu 14 puncte procentuale, atrage atenţia Alexandru Chivu, Editorul Raportului Naţional pentru ţara noas-tră. De asemenea, nivelul este mai redus decât cel din celelalte noi state membre (cele care au aderat în 2004, respectiv 2007), de 51%, a adăugat domnia sa.
Niculae Idu consideră că reducerea nivelului de încredere în direcţia în care se îndreaptă Uniunea Europeană (UE), de la 60% în toamna lui 2010 la 46% în toamna anului tre