Masura de vanzare a activelor Fondul Proprietatea si distribuire a banilor rezultati catre actionari, propusa recent la Fondul Proprietatea (FP), nu este nici pe departe o strategie unica in Europa. Lovite de criza si fortate de actionari, mai multe fonduri inchise de investitii din Europa au dat startul lichidarii activelor.
Toate fondurile straine de investitii mentionate in articol fac parte din grupul de fonduri cu o activitate similara Fondului Proprietatea (Peer Group) luat in calcul in rapoartele de analiza ale BCR.
Investitorii internationali au inceput sa vaneze activele fondurilor inchise de investitii dupa ce criza financiara din 2008 a dus la prabusirea cotatiilor actiunilor si, in multe cazuri, a marit decalajul dintre valoarea activelor nete (VAN) ale respectivelor fonduri si pretul din piata al actiunilor acestora.
Chiar daca nu era listat pe bursa la startul crizei financiare, Fondul Proprietatea a intrat in piata cu un discount de circa 50% fata de VAN. Nivelul discountului a continuat sa varieze in jurul acestei cifre pe parcursul ultimelor luni, pretul scazut al titlurilor FP reprezentand de altfel si principala nemultumire a actionarilor.
In aceste conditii, fondul american de hedging Elliott, cel mai mare actionar al Fondul Proprietatea, a cerut la inceputul anului vanzarea celor mai importante participatii din portofoliu pentru reducerea discountului fata de VAN, un scenariu posibil fiind totodata si lichidarea Fondului.
SVG Capital – Printre putinele fonduri care a respins cererile de vanzare ale activelor
O propunere aproape identica celei de la FP a fost respinsa chiar in urma cu doua saptamani in cazul fondului britanic SVG Capital. Fondul este listat pe Bursa din Londra si are o valoare de piata cifrata la 1 miliard euro, comparativ cu 1,8 miliarde euro capitalizarea Fondul Proprietatea. @