Serviciul de Informaţii şi Securitate a transmis astăzi Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei un prim set de documente, fotografii, scrisori, cărţi şi acte de identitate sechestrate de fostul KGB persoanelor condamnate politic de regimul totalitar comunist.
Printre materialele care vor ajunge piese de muzeu sunt primul ziar antisovietic, editat în 1966, de Uniunea Democrată a Socialiştilor, condus de disidentul Nicolae Dragoş; cărţile „Karl Marx. Însemnări despre români" (1964), „Abecedar moldovenesc" (1917), „Cultura românească în Basarabia" (1923) - toate confiscate de la membrii Frontului Naţional Patriotic, condus de Gheorghe Ghimpu; dar şi foi volante sau scrisori anticomuniste trimise ziarelor „Pravda", „Izvestia" şi „Trud".
Eugen Sava, directorul Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie, a declarat că cele 344 de documente preluate vor figura în cadrul unei expoziţii speciale, inaugurate până la sfârşitul anului. „Vă mulţumesc din partea tuturor cetăţenilor Republicii Moldova", le-a spus Sava şefilor de la SIS.
Click aici pentru a vede GALERIA FOTO
„Condamnăm fără ambiguitate crimele comise de regimul totalitar. Dorim ca adevărul istoric să fie restabilit, iar astfel de evenimente triste să nu se mai repete", a declarat, la rândul său, Valentin Dediu, director interimar al SIS. Oficialul a mai adăugat că apropiere de UE înseamnă şi restabilirea drepturilor omului în cazul tuturor celor care au avut de pătimit în perioada comunistă.
Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Muzeul de Istorie au semnat au acord de colaborare şi s-au angajat ca o comisie mixtă să examineze cele 13.000 de dosarele pesonale rămase în fosta arhivă KGB, iar în caz că vor exista documente de interes public acestea vor fi transmise viitorului muzeu al comunismului.
Până acum SIS a transferat la Arhiva Naţională 10.000 din cele