Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a dat ieri, 2 aprilie, startul înscrierilor la cele 179 de grădiniţe de stat din Capitală. Anul acesta, părinţii se grăbesc să prindă un loc din cele 33.050 disponibile, întrucât în 2011, 8.000 de copii au rămas pe dinafară.
Înscrierile la grădiniţe, programate să se desfăşoare în intervalul 1-31 aprilie, au demarat ieri, conform graficului afişat de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti pentru fiecare instituţie de învăţământ.
Deşi au la dispoziţie o lună, părinţii se grăbesc să prindă un loc din cele 33.050 disponibile pentru anul şcolar 2012-2013. Şi asta după ce, anul trecut, conform planului de şcolarizare pentru Capitală, circa 8.000 de copii au rămas pe dinafară, având doar alternativa grădiniţelor private, iar oferta de locuri a fost comparabilă cu cea de anul aceasta.
Cererile de înscriere vor fi selecţionate astfel: distanţa locuinţei copilului de grădiniţă, existenţa fraţilor deja înmatriculaţi la grădiniţa respectivă, existenţa unui părinte unic întreţinător, eventuale certificate de handicap şi existenţa părinţilor angajaţi în învăţământ.
Înghesuiţi ca să aibă loc
„Motivul pentru discrepanţa mare dintre cererea şi oferta de locuri este, în principal, faptul că, în zonele cu cererea foarte mare pentru un loc la grădiniţă, s-au construit blocuri în ultimii 3-4 ani cât în 17 ani. Astfel, a crescut semnificativ şi numărul familiilor care au copii“, a explicat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti.
Pe durata înscrierilor, toate grădiniţele vor afişa, la sfârşitul fiecărei zile, numărul copiilor înscrişi şi locurile disponibile, în funcţie de capacitatea aprobată, iar centralizarea datelor se va face între 1 şi 15 mai. Capacitatea optimă a unei grupe este de 20 de copii, dar ele sunt mai mari în ultimii ani, pentru a