În timp ce, la nivel mondial, cea mai populară băutură, alături de apă, este ceaiul, românii preferă, în ordine, apa, cafeaua şi laptele.
Cea mai consumată băutură la nivel mondial alături de apă, ceaiul veritabil, provenit din planta Camellia sinensis, nu se bucură de aceeaşi popularitate în rândul românilor, arată cel mai recent studiu privind consumul de ceai verde în România, coordonat de Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie şi directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Mai mult, cercetarea a scos la iveală faptul că majoritatea românilor nu cunosc beneficiile ceaiului verde şi nici compoziţia acestuia, asociind în mod greşit ideea de ceai cu infuziile de plante medicinale sau aromatice şi nu cu băutura provenită din frunzele arbustului.
Astfel, în topul băuturilor consumate zilnic de români conduce apa îmbuteliată (66,2%), secondată îndeaproape de cafea (64%). Pe locul trei se clasează laptele (53,4%), ceaiul fiind ultima opţiune (44,5%).
O problemă descoperită în urma studiului este şi aceea că, în mod tradiţional, românii asociază ceaiul cu infuziile de plante, incluzând aici şi pe cel verde şi pe cel negru. Astfel, 83% din români nu au nici cea mai vagă idee despre compoziţia acestora.
Ceaiul, O băutură la îndemână
„Recunoscut la nivel mondial pentru beneficiile sale, consumul de ceai verde nu este încă un obicei cotidian răspândit la scară largă în România. Este important ca şi românii să includă cantităţi mai mari de ceai verde în dieta zilnică, acesta fiind o alternativă mult mai sănătoasă la cafea şi un susţinător al sănătăţii. Fie că ne facem un ceai cald acasă sau la birou, fie că optăm pentru variante tip ice tea, ceaiul verde este o băutură la îndemână în orice moment al zilei", explică Gheorghe Mencinicopschi.
El a mai precizat că ceaiul verde este asociat cu