Cercetătorii francezi au conceput un vaccin contra astmului alergic, boală cronică inflamatorie şi respiratorie. Studiul, publicat în revista Human Gene Therapy luni, 2 aprilie a.c., demonstrează eficienţa vaccinului testat pe şoareci astmatici, administrat intramuscular. Cercetătorii de la Inserm şi CNRS din Franţa, instituţii de cercetare în domeniul sănătăţii, promit că, în curând, acest vaccin va intra în faza testelor pe oameni.
În prezent, în lume, sunt 300 milioane de persoane suferinde de astm alergic. Potrivit specialiştilor, astmul alergic reprezintă o reacţie anormală declanşată contra alergenilor din mediul înconjurător. Unul dintre alergenii cei mai frecvenţi este Dermatophagiudes farinae", alergen transmis prin acarieni.
Numărul indivizilor astmatici s-a dublat în ultimii zece ani şi în fiecare an aproximativ 250.000 de persoane mor prematur din cauza acestei boli. Din punct de vedere fiziologic, această hipersensibilitate se traduce printr-o inflamare apreciabilă la nivelul bronhiilor şi bronhiolelor. Astfel, capacitatea de a respira a bolnavului este mult diminuată. În ajutorul acestor bolnavi a fost conceput acest vaccin care vizează ADN-ul substanţei care declanşează reacţia alergică. Decât să administrăm extracte din alergeni periodic cu scopul de a diminua sensibilitatea, mai eficient este un vaccin care are ca ţintă ADN-ul factorului responsabil de alergie, explică unul dintre principalii autorii ai acestei terapii. În testele pe animale de laborator, afectate de alergia astmatică, vaccinul a fost administrat prin două injecţii intramusculare la un interval de trei săptămâni, pentru a provoca anticorpi anti Derf.1. După administrare s-a observat o scădere apreciabilă a sensibilităţii a căilor respiratorii aeriene.
Astmul alergic poate apărea ca răspuns alergic la polen, praf, mucegai, păr de pisică sau cal, vopsele, făi