Atenţie la ce semnaţi atunci când vă împrumutaţi de la bănci sau de la instituţiile financiare nebancare (IFN)! Un craiovean şi-a făcut calculele abia la doi ani după ce a contractat creditul: comisionul de administrare este de 23% din rată, iar comisioanele totale ajung la 43,5% din credit.
Un craiovean plăteşte comisioane uriaşe către instituţia financiară nebancară la care s-a împrumutat fiica sa. Stelică Gîscan ne-a sesizat la redacţie afirmând că este nevoit să achite lună de lună comisionul de administrare de 70 de lei, în condiţiile în care rata plus dobânda totalizează 312 lei. Cu alte cuvinte, comisionul de administrare reprezintă 23% din rata omului, cu tot cu dobândă. Creditul a fost contractat de fiica sa în 2009, de la Unicredit Consumer Financing IFN SA - o instituţie financiară nebancară înfiinţată pe lângă Unicredit. La fel ca sute sau mii de români, care au contractat anii anteriori împrumuturi peste împrumuturi, fără să ştie ce semnează, craioveanul a constatat acum că face faţă cu greu plăţii ratelor şi că are de achitat mai mult comisioane decât dobândă. Băncile şi IFN-urile au profitat de neatenţia oamenilor şi le-au pus în cârcă tot felul de comisioane vizibile sau aproape invizibile. În cazul nostru, un singur comision reprezintă aproape un sfert din rata lunară cumulată cu dobânda de plată.
Comisioanele, aproape cât jumătate din credit
Bărbatul a încremenit când şi-a făcut calculele şi a aflat că la un credit de 14.000 de lei comisioanele plătite băncii pe durata creditului sunt de 6.100 de lei, deci ajung la 43,5% din suma totală împrumutată. „La 14.000 de lei pe care i-a luat, cred că îi fac 80 de rate de câte 382,27 lei, asta însemnând că îi ia 5.900 de lei numai comisionul de administrare, plus 490 de lei comisionul de acordare, înseamnă 6.100 de lei numai din comisioane“, susţine Stelică Gîscan, care din