Rezerva valutară a crescut cu echivalentul a peste un miliard de euro în martie şi a ajuns la un vârf de 34,6 miliarde de euro datorită intrării în contul Ministerului de Finanţe a banilor din emisiunea de obligaţiuni denominate în dolari de la începutul lunii trecute.
Intrările în rezervă au totalizat 2,2 miliarde de euro pe parcursul lunii martie, pe emisiunea de obligaţiuni (de echivalentul a 580 mil. euro) acestea fiind reprezentate de modificarea rezervelor minime în valută, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.
Veniturile din administrarea rezervei sunt generate în cea mai mare parte de plasamente în obligaţiuni emise de alte state şi depozite la alte bănci centrale. Peste 80% din rezerva valutară era plasată în titluri de stat şi depozite.
Ieşirile au depăşit cu puţin un miliard de euro şi au reprezentat în principal modificarea rezervelor minime în valută, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.
Plăţile aferente datoriei publice externe au însumat circa 140 milioane de euro în luna martie, iar în aprilie se apropie de pragul de 200 mil. euro.
Banca Naţională nu poate finanţa direct deficitul bugetar, ci plăteşte datoria publică externă dintr-un cont deschis la BNR de Trezoreria statului, acţionând astfel ca un agent al Ministerului de Finanţe.
Rezerva totală a BNR, valute plus aur, depăşea 38,7 mld. euro, fiind în creştere de la 37,8 mld. euro în februarie. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, dar valoarea acesteia s-a diminuat cu circa 300 mil. euro, până la 4,15 mld. euro, din cauza scăderii cotaţiei aurului pe pieţele internaţionale.
Rezerva valutară a crescut cu echivalentul a peste un miliard de euro în martie şi a ajuns la un vârf de 34,6 miliarde de euro datorită intrării în contul Ministerului de Finanţe a banilor din emisiunea