Pe piata bancara din Romania oferta de creditare difera de la o institutie financiara la alta. Astfel, si dobanzile pe care trebuie sa le achite clientii in cazul creditelor ipotecare pot avea o diferenta de mai multe puncte procentuale. Vezi cat de costa sa iei un imprumut de 50.000 de euro pe o perioada de 30 de ani.
Pentru a vedea diferenta dintre credite am luat in calcul cea mai avantajoasa si cea mai costisitoare oferta din portofoliul brokerului de credite Kiwi Finance, dar si o varianta de mijloc.
In acest caz, se observa o diferenta de circa 2 puncte procentuale intre ofertele bancilor. Cea mai mica dobanda la un credit ipotecar in valoare de 50.000 de euro, ce urmeaza a fi restituit dupa o perioada de 30 de ani, este de 5,57%, iar cea mai mare dobanda urca pana la 7,54% pe an (vezi tabelul).
De asemenea, DAE (dobanda anuala efectiva), variaza intre 6,35% si 8,61%.
Anca Bidian, CEO-ul Kiwi Finance, se asteapta ca in perioada urmatoare sa scada dobanzile, dar la imprumuturile in moneda nationala.
"Atingerea tintei de inflatie in 2011 si predictiile dezinflationiste pentru 2012 pana la minimul ultimilor 20 de ani au determinat situarea pe un trend descrescator al dobanzii de politica monetara stabilit de banca centrala. Consecinta fireasca va fi reducerea dobanzilor bancilor comerciale atat la depozite cat si la creditele in moneda nationala", a spus Bidian.
"Cred ca va urma o perioada interesanta, pentru ca necesitatea atragerii de resurse interne (depozite) pe de o parte si competitia pe o cerere restransa (credite) pe de alta parte e o ecuatie noua in industria bancara din Romania", a adaugat ea.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus, saptamana trecuta, rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, pana la nivelul de 5,25%, reprezentand un nou minim istoric. @