Politica este o afacere la persoana întâi. O demonstrează încă o dată alegerile locale care bat la uşă. Zeci de parlamentari sunt gata să-i lase baltă pe cetăţenii care i-au votat şi să înceapă noi cariere în administraţia locală. Cu această ocazie, am putea ajunge şi fără modificarea Constituţiei la un Parlament cu număr redus de reprezentanţi.
Aproximativ 10 la sută din totalul de Parlamentari, adică 40 de senatori şi deputaţi se gândesc să renunţe la scaunul din Parlament înainte de termen pentru a candida la primăriile sau consiliile judeţene din ţară. Lista se lungeşte de la o zi la alta şi e plină de nume grele.
Teodor Paleologu de exemplu şi-ar dori să devină primarul sectorului 1 din Bucureşti. O funcţie care i-ar oferi ocazia să îşi satisfacă şi o plăcere mărturisită public: cea de a tăia panglici.
Fostului ministru al Educaţiei, Cristian Adomniţei, i-au ajuns lecţiile din Parlament şi se consideră pregătit să stea la catedra Consiliului Judeţean Iaşi.
Şi unul dintre seniorii politicii, Ilie Sârbu, vrea să ţină frâiele unui Consiliu Judeţean, cel din Timiş.
Cu gândul la evadarea din Parlament sunt însă şi şefi ai instituţiei sau miniştri. Roberta Anastase s-a săturat de numărat voturi, vrea să numere fonduri din fruntea Consiliului Judeţean Prahova, iar ministrul Stelian Fuia dă agricultura pe şefia Consiliului Judeţean Călăraşi. Poate nu toţi vor câştiga, dar nu vrem să-i descurajăm. Să spunem că îi vor cuceri pe alegători. Efectul? Milioane de români ar rămâne fără reprezentare în Parlament.
Un singur deputat reprezintă nu mai puţin de 70.000 de oameni, iar un senator aproximativ 160.000.
CANDIDATI pentru primariile oraselor resedinta de judet, USL
Sectorul 3 - USL Robert Negoita - deputat PSD
Maramures - Catalin Cherches - deputat
Cluj - Mariu