Recunoaste ca de multe ori te-ai intrebat daca produsele cosmetice cu care te fardezi zi de zi pot avea efecte nocive asupra tenului. Chiar daca fardurile nu mai sunt atat de toxice precum odinioara si nu s-a demonstrat inca legatura dintre substantele chimice pe care le contin si efectul lor asupra tenului, nu ar strica o reorganizare a portfardului. Ajunse si la urechile industriei frumusetii, temerile si suspiciunile publicului feminin au facut posibila o noua generatie de cosmetice: fardurile organice si cele pe baza de celule stem.
Tenul si cosmeticele
Temerile tale nu sunt chiar neintemeiate, mai ales cand vine vorba de farduri. Cercetatorii britanici au descoperit faptul ca, anual, corpul nostru asimileaza nu mai putin de doua kilograme de substante din cosmetice prin mucoasa din jurul ochilor si prin intermediul buzelor. Atent analizate din punct de vedere chimic, glossul, mascara, fondul de ten si fardul de pleoape au relevat in compozitie cel putin unul dintre metalele periculoase, printre care arsenic, cadmiu, nichel si seleniu. Pe langa aceste descoperiri recente, anumiti produsi, in special din fardurile de pleoape, precum talcul, parabenul sau metilul au state vechi pe lista neagra a cosmeticelor.
Doar 1% ingrediente naturale
Cuvantul natural reprezinta una dintre cele mai mari capcane ale reclamelor cosmetice. Cosmeticele naturale sunt mai mult un mit fabricat de industria frumusetii. Potrivit legislatiei in vigoare, acest tip de produse, etichetate drept naturale, pot contine numai 1% ingrediente din natura si nu se supun unui regulament foarte strict de evaluare. Extracte naturale inseamna de fapt formula ingredientului natural reprodusa in laborator. Producatorii de cosmetice au explicat preferinta pentru ingredientele de sinteza pe seama faptului ca sunt mai usor de conservat si, spre deosebire de cele naturale, cele obtinut