Foto: Thinkstock Majoritatea românilor nu cunosc beneficiile ceaiului verde şi nici compoziţia acestuia, asociind în mod greşit ideea de ceai cu infuziile de plante medicinale sau aromatice şi nu cu băutura provenită din frunzele arbustului de ceai. Sunt principalele concluzii ale celui mai recent studiu privind consumul de ceai verde în ţara noastră, coordonat de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Ceaiul veritabil provine din frunzele arborelui de ceai Camelia sinensis. În timp ce influziile din plante medicinale au un scop curativ, ceaiul verde favorizează prevenţia. "Beneficiile ceaiului verde sunt cunoscute de mii de ani în Asia, acesta fiind asociat cu scăderea riscului de apariţie a bolilor cardio-vasculare sau a unor afecţiuni cronice: obezitatea, diabetul şi a declinului funcţiei cognitive", precizează profesorul Mencinicopschi.
Studiul arată că în topul băuturilor consumate zilnic de români conduce apa îmbuteliată (66,2%), urmată de cafea (64%), lapte (53,4%). Ceaiul ocupă poziţia a patra (44,5%). Profesorul Mencinicopschi ne îndeamnă să bem cantităţi mai mari de ceai verde, acesta fiind o alternativă mult mai sănătoasă la cafea. Ceaiul verde conţine un aminoacid numit L-teanină sau teanină, care are capacitatea de a stimula activitatea undelor alfa din creier, inducând o stare de relaxare, dar şi de atenţie sporită. De asemenea, ceaiul verde activează metabolismul şi sistemul digestiv, contribuind la eliminarea toxinelor şi la protejarea greutăţii normale a corpului.
Foto: Thinkstock Majoritatea românilor nu cunosc beneficiile ceaiului verde şi nici compoziţia acestuia, asociind în mod greşit ideea de ceai cu infuziile de plante medicinale sau aromatice şi nu cu băutura provenită din frunzele arbustului de ceai. Sunt principalele concluzii ale celui mai recent studiu privind consumul de ceai verde în ţara noastră, coordonat de prof. dr. Gheo