Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, miercuri, că a fost surprins de scăderea bruscă de încredere a românilor în ceea ce priveşte direcţia spre care se îndreaptă UE, el spunând că regretă acest procent şi că speră în îmbunătăţirea ei odată cu ameliorarea situaţei economice.
"M-a surprins, m-a surprins. În special această scădere bruscă. La o scădere mă aşteptam, dar nu mă aşteptam să fie atât de bruscă", a spus Orban, întrebat în legătură cu studiul Eurobarometru publicat, marţi, de CE şi care arată că încrederea românilor în direcţia urmată de UE a scăzut cu 14 procente, la 46%, în anul 2011, faţă de 60% în 2010.
Ministrul a apreciat că există cauze multiple ale acestui fenomen. "Sunt greu de perceput şi de înţeles demersurile care se fac la nivel comunitar pentru a combate efectele crizei şi pentru a evita probleme semnificativ mai mari în continuare", a spus el.
Pe de altă parte, ministrul a menţionat şi faptul că "dezbaterile pe teme europene sunt foarte puţine în România". "Acest lucru se vede, există această percepţie că UE nu este capabilă să găsească soluţiile cele mai bune la criza sau crizele cu care ne confruntăm. Explicaţii sunt multiple. Regret această cifră. Sper ca, odată cu îmbunătăţirea climatului economic, şi percepţia populaţiei privind direcţia spre care se îndreaptă UE să se modifice", a spus ministrul.
Încrederea românilor în direcţia urmată de UE a scăzut cu 14 procente, la 46%, în anul 2011, arată un Eurobarometru prezentat, marţi, la Reprezentanţa CE de la Bucureşti. Acesta este cel mai scăzut nivel de încredere în UE înregistrat în România, în condiţiile în care cel mai ridicat a fost, în perioada de pre-aderare, de circa 85%.
Ritmul de scădere a încrederii a fost unul accelerat, astfel că în timp ce la nivelul UE 27 scăderea încrederii că direcţia urmată de Uniune este cea corectă a fost de