Cei cinci candidați pentru funcția de președinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ar putea concura în public pentru această funcție după ce statele Uniunii Europene nu au putut ajunge la un compromis în această privință.
Incapacitatea Franței și Germaniei de a alege un candidat comun ar putea reprezenta și ocazia pentru ca un britanic să conducă pentru prima oară această instituție înființată în 1991 pentru a susține tranziția țărilor ex-comuniste din Europa de Est, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Citește aici de ce BERD consideră că Europa Centrală și de Est continuă să fie expusă unei crize de creditare
Vezi câți bani va investi BERD în România în următorii trei ani
„Audieri parlamentare”
Conform publicației financiare, surse familiare cu procesul de negociere au dezvăluit că parte din cele 65 de țări acționare ale băncii au propus audieri ale candidaților, după modelul celor parlamentare, pentru a decide asupra câștigătorului.
Deși astfel de audieri s-ar putea să nu aibă loc, o competiție mai deschisă pentru conducerea BERD ar putea reprezenta începutul unui sistem mai meritocratic de alegere a președintelui acestei importante instituții europene, crescând, totodată, presunea asupra sistemului de alegere a președintelui celorlalte două instituții financiare internaționale, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.
Cei cinci candidați pentru funcția de președinte a BERD sunt:
Thomas Mirow, din partea Germaniei, este președintele în funcție din 2008 și care candidează pentru un nou mandat de patru ani. În condiții normale, el ar fi fost ales fără probleme, însă, pe fondul crizei datoriilor suverane și cum Germania deține deja majoritatea funcțiilor de vârf din cadrul zonei euro, Mirow nu a primit susținerea formală a țării sale.
Philippe