Compania IBM şi Institutul Olandez de Radioastronomie vor să construiască cea mai mare reţea de radiotelescoape din lume pentru a descoperi cum s-au format stelele şi galaxiile.
Un proiect internaţional de o anvergură uriaşă vrea să afle misterele formării Universului şi ale vieţii extraterestre. Numit „Square Kilometre Array" (SKA), după faptul că radiotelescoapele care vor fi folosite vor fi montate pe o suprafaţă totală de un kilometru pătrat, proiectul va fi terminat în 2024, susţin oficialii gigantului tehnologiei, IBM, şi ai ASTRON (Institutul Olandez de Radioastronomie).
SKA constă practic din 3.000 de antene radio de mari dimensiuni care vor fi montate pe o suprafaţă extinsă în mai multe locuri de pe Pământ. De asemenea, alte telescoape deja existente vor oferi date sistemului.
După ce vor fi setate pentru a funcţiona ca un singur telescop, ele vor deveni cele mai sensibile şi puternice radare de pe Terra. Potrivit specialiştilor, în fiecare zi proiectul va strânge un exobyte (un milion de GB), dublul cantităţii de date care sunt schimbate pe internet în 24 de ore.
Tehnologie inexistentă
Proiectul va fi realizat şi cu ajutorul a 67 de organizaţii din 20 de ţări. Deşi momentan nu s-a stabilit ţara în care vor fi poziţionate puternicele radiotelescoape, favoritele sunt Australia şi Africa de Sud.
Până atunci însă, specialiştii trebuie să reuşească să realizeze tehnologia necesară pentru un proiect de o asemenea anvergură. Practic, momentan această nu există. Numai pentru a colecta datele dintr-o singură zi a proiectului SKA ar fi nevoie de un milion de calculatoare dintre cele mai performante. IBM doreşte să construiască procesoare 3D pentru a maximiza eficienţa energetică, iar pentru transfer vor fi folosite tehnologii optice miniaturale.
Comparativ cu „Square Kilometre Array", cel mai mare