Sziklavari Szilard şi-a înfipt cuţitul în inimă, după ce iubita lui i-a aruncat inelul de logodnă în faţă. Gestul este comparat cu cel al nobililor maghiari.
"O astfel de sinucidere era rezervată nobililor. E asemănătorare aruncatului în sabie sau a înjunghierii voluntare, precum cea folosită de romani. Sau de Decebal, dacă vreţi. E un gest de tip eroic, semn că a fost dezonorat, că i s-a frânt inima. Un gest de a o umili pe ea".
Aceasta a fost explicaţia psihologului Gabriel Diaconu, consultat de EVZ, în cazul dramei care a avut loc în rândul artiştilor de la Opera Maghiară din Cluj Napoca. Sziklavari Szilard , tenorul de numai 31 de ani, şi-a înfipt un cuţit în inimă, după o ceartă cu logodnica lui, Banto Anita.
Modul în care şi-a pus capăt vieţii este ca un gest demn, de a umili vrăşmaşul, susţine Diaconu.
Sziklavari făcea parte din corul Operei Maghiare din Cluj Napoca. Era un tânăr înzestrat cu voce foarte bună şi, din când în când, primea mici roluri în operele puse în scenă.
Era un om extraordinar
În viaţa de zi cu zi, tânărul de 30 de ani era un om extraordinar, spun cei care l-au cunoscut.
"Îi plăcea să râdă, să fie un coleg foarte bun. Miercurea trecută a fost la Opera Română unde a cântat în Carmen. Am vorbit cu el şi nu părea afectat", spune un solist din corul Operei Române.
Apropiaţii lui Sziklavari Szilard susţin că acestuia îi plăcea să bea, iar acest lucru era sursa scandalurilor tot mai dese între el şi logodnica lui. Ceea ce s-a întâmplat cu adevărat între Sziklavari Szilard şi logodnica lui nu se ştie cu exactitate.
Psihologul Gabriel Diaconu a explicat că, la bărbaţii de etnie maghiară, raportul sinuciderilor este de 38 la o sută de mii de locuitori, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
"În acest caz, este vorba, cel mai probabil, de o sinucidere în stil Shakesperian