Capitolul din Legea Sănătăţii privind organizarea şi funcţionarea spitalelor publice va intra în dezbatere publică, la sfârşitul săptămânii. Acesta a fost elaborat în urma propunerilor care au rezultat din dezbaterile organizate la începutul anului.
Conform documentului, spitalele se vor putea reorganiza ca instituţii nebugetare, de exemplu fundații având un singur membru fondator si anume actualul administrator. Această formă de organizare ar putea permite descentralizarea și introducerea conceptului de autonomie instituțională în administrarea spitalelor.
“Chiar dacă vom da posibilitatea unităţilor medicale să se reorganizeze sub formă de fundaţii, se va menţine caracterul de spital public. Astfel, unităţile nou înfiinţate nu vor putea fi înstrăinate, rămânând în proprietatea statului sau a autorităților publice locale”, a declarat Ladislau Ritli, ministrul Sănătăţii.
Secretarul de stat Vasile Cepoi consideră că printre avantajele unei astfel de măsuri se numără libertatea unităţilor sanitare de a angaja personal, de a stabili numărul de posturi sau de a remunera personalului după calitatea, cantitatea și complexitatea (nivelul de competență) muncii prestate.
De asemenea, într-o astfel de formă organizatorică, unităţile sanitare vor avea libertatea de a încheia parteneriate care să asigure desfăşurarea asistenței medicale cu plată la cererea pacienţilor şi remunerarea suplimentară a personalului care acordă aceste servicii medicale.
Se va da posibilitatea comunităţii locale, în special a mediului de afaceri, să se implice activ în susţinerea spitalului.
Va exista posibilitatea dezvoltării de structuri care să acorde asistență medicală în regim privat, atât de către medicii angajați ai spitalului, cât și de către alți medici, fără a fi necesară aprobarea Ministerului Sănătății.
“În noua formă legislativă vor exista reglementăr