Instituţiile financiare internaţionale au solicitat autorităţilor române să renunţe la practica vânzării energiei la preţuri sub nivelul pieţei. Termenele fixate pentru renegocierea contractelor au trecut, iar „băieţii deştepţi" din energie îşi văd în continuare liniştiţi de afacerile cu statul.
În prezent, Comisia Europeană analizează un posibil ajutor de stat acordat "băieţilor deştepţi" din energie, prin contracte cu Hidroelectrica, iar Consiliul Concurenţei a deschis o investigaţie privind legalitatea acestor acorduri.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat miercuri, la o conferinţă organizată de Mediafax, că instituţia pe care o conduce colaborează cu CE, care analizează posibilitatea unui ajutor de stat în cazul contractelor încheiate între Hidroelectrica şi traderii de energie în afara pieţei.
Investigaţii privind posibile ajutoare de stat
„Dacă va fi considerat ajutor de stat, Comisia Europeană te obligă să închei practica respectivă, iar banii luaţi de la companii vor fi returnaţi statului. CE încă analizează dacă va deschide investigaţia", a spus Bogdan Chiriţoiu.
Sub presiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), compania de stat Hidroelectrica a anunţat încă de anul trecut că va rezilia, în cel mai scurt timp, toate contractele încheiate în afara bursei de energie OPCOM.
Guvernanţii se angajaseră în faţa FMI ca, până la 31 decembrie 2011 să trimită firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica.
În urma misiunii de evaluare condusă de Jeffrey Franks la Bucureşti, din ianuarie -februarie, FMI a stabilit cu autorităţile române termenul de 15 februarie, pentru renegocierea contractelor bilaterale. După scurgerea şi acestui termen, autorităţile române, prin Ministerul Economiei au anunţat că nu au ajuns la o înţelegere cu beneficiarii contractelor