În timp ce țările din sudul Europei se confruntă cu o rată record a șomajului, angajații din Germania beneficiază de cele mai mari creșteri salariale din ultimii douăzeci de ani, salariile bugetarilor fiind prevăzute să crească cu 6,3% până la sfârșitul anului viitor.
Una din consecințele acestor creșteri salariale este creșterea divergențelor economice dintre cea mai mare economie europeană și celelalte țări membre în zona euro. Acest fenomen duce la scăderea eficienței politicilor monetare ale Băncii Centrale Europene, condusă de Mario Draghi, anunță agenția de știri Bloomberg.
Vezi cum „generația pierdută” a Portugaliei umple Germania
„În timp ce creșterea salariilor în Germania este o veste bună pentru angajați, nu cred că Mario Draghi va deschide șampania foarte curând”, a declarat Carsten Brzeski, economist la ING Group pentru Bloomberg News. „Politicile monetare ale BCE sunt inadecvate pentru fiecare stat al zonei euro luat separat: sunt prea relaxate pentru Germania și prea restrictive pentru periferie. Ele ar putea contribui la creșterea divergențelor economice”, a adăugat Brzeski.
Draghi s-ar putea confrunta cu o creștere a presiunii inflaționiste în Germania tocmai când aceasta scade în țările care au implementat măsuri dure de austeritate pentru a putea gestiona criza datoriilor suverane.
Află aici de ce BCE va rezista presiunilor din partea Germaniei și va continua măsurile anticriză
Reforma pieței muncii
Reforma pieței muncii de la începutul deceniului trecut a crescut competitivitatea Germaniei, transformând economia de la stadiul de „bolnavul Europei” la cel de „locomotivă a Uniunii Europene”. Salariul brut a crescut, în medie, cu 2% pe an între 2000 și 2009, conform informațiilor Eurostat, sub jumătatea mediei anuale de creștere a salariilor din Spania (4,7%),.
În prezent, cu rata șom