Sunt identice, dar Herculane e pustie, în timp ce Karlovy Vary aduce 400 milioane euro pe an. ÎNSPĂIMÂNTĂTOR
Am vizitat Herculane într-o zi superbă de primăvară. Nu era nici ţipenie de om, atât de straniu încât te speriai. Clădirile istorice sunt distruse iar hotelurileridicate în anii ‘70 oferă servicii „socialiste”
Sursa: ADI PÎCLIȘAN
Specialiştii în balneologie ştiu ceva ce i-ar face pe români să arunce cu basca de pământ de ciudă: Herculane şi Karlovy Vary sunt staţiuni identice, ca două picături de apă. Le leagă o sumă de coincidenţe uluitoare dar le desparte un prezent necruţător.
Două staţiuni trase la indigo
Sunt singurele băi din Europa care au apă termală cu sulf coloidal, excelente pentru sănătate, au ioni negativi în mediul înconjurător, sunt cam la aceeaşi altitudine, au acelaşi decor natural, fiind străjuite de versanţi abrupţi, şi până şi arhitectura este aceeaşi, fiind amândouă dezvoltate în vremea Imperiului Austro-Ungar.
Numai că, în timp ce Karlovy Vary a ajuns în topul staţiunilor europene, înregistrând venituri anuale de sute de milioane de euro, Băile Herculane sunt în pragul dezintegrării.
Cum a fost posibil? Iată un studiu de caz care explică de ce alţii au şi românii n-au. Herculane şi Karlovy Vary s-au dezvoltat în paralel, fiind căutate începând cu sec. XIX de cei care voiau să-şi trateze în primul rând reumatismul. Apele din cele două staţiuni au ceva unic, sunt instabile chimic şi se absorb uşor prin piele, având un efect rapid.
Amândouă sunt depresiuni intramontane, având un aer saturat în ioni negativi, cu efect miraculos pentru relaxare.
"În Herculane sunt 3.000 ioni/cmc, în timp ce la Bucureşti, ca exemplu, sunt 80-100/cmc. O cură de 10-12 zile de băi termale şi ioni negativi face minuni. Oamenii se simt ca noi", explică dr. Viorel Silvoşeanu.
Împăratul Franz Joseph numea H