Americanii mişună de aproape un an prin judeţul Vaslui, pentru a pune bazele exploatării gazelor de şist. Au construit un depozit de explozibil, au săpat pe pământurile oamenilor dintr-o mulţime de sate, s-au întâlnit cu primarii, au negociat tranzacţii de terenuri. Nici autorităţile, nici compania nu au mişcat un deget să informeze comunităţile despre planurile lor. Oamenii au aflat abia anul ăsta, din presă, că România a bătut palma cu Chevron pentru o exploatare care le-ar putea otrăvi sursele de apă.
Anul trecut, în ultima zi din octombrie, 80 de preoţi s-au întâlnit la Centrul de Afaceri din Bârlad. Aveau o conferinţă despre "Taina Sfintei Cununii". Pe holuri şi în curte, straiele preoţeşti se pierdeau între căşti şi salopete de muncitori. şi unii şi ceilalţi se studiau cu mirare. Parcarea - plină cu maşini de teren, tractoare şi utilaje grele. Vasile Lăiu, protopopul Bârladului, a intrat în vorbă cu unul dintre ingineri, curios să afle ce-i atâta forfotă.
Inginerul i-a povestit cum muncitorii şi utilajele lor sondau terenuri din jurul Bârladului, în căutare de gaze. Când a auzit, preotului i s-au luminat ochii. E de loc din Moineşti şi ştia că petrolul ar putea fi mană cerească pentru economia locală. Însă tânărul inginer s-a uitat la preot şi i-a spus ca la spovedanie: "Eu n-aş vrea să fiu pe aici dacă se găseşte ceva”.
Protopopul a înţeles abia câteva luni mai târziu ce voia să spună inginerul. Exploatarea gazelor de şist e foarte periculoasă pentru rezervele de apă ale comunităţii locale. Niciunul dintre vasluieni nu avea habar de asta când au fost vizitaţi de americani şi de Prospecţiuni SA, firma românească pe care aceştia au contractat-o pentru lucrări.
Anul trecut, Hotelul Moldova din Bârlad a fost neobişnuit de aglomerat. şefii şi americanii stăteau dincolo, la Premier, aici era plin cu angajaţii firmei. Plecau în fiecare zi cu