Diplomele universitare au devenit instrumente politice. Sînt folosite ca arme sau scuturi pentru a doborî adversari sau pentru a consolida poziţii. Am doctorat la universitatea X, deci sînt îndreptăţit să ocup o funcţie înaltă în instituţia Y – îşi spun unii politicieni. Numărul de diplome dă măsura competenţei politice. Într-o lume ideală, ar fi şi firesc ca elitele politice să se aleagă dintre cei mai buni savanţi. Însă foarte adesea diplomele – obţinute pe merit sau nu – sînt doar nişte hîrtii fluturate pentru a deschide uşi.
Preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, a demisionat după ce Universitatea Semmelweiss din Budapesta i-a retras diploma de doctor obţinută în urmă cu douăzeci de ani. Schmitt este suspectat de plagiat – o acuzaţie deosebit de gravă în mediul academic. În teza de doctorat despre istoria Jocurilor Olimpice el ar fi copiat 180 de pagini (din cele 215) dintr-o lucrare scrisă în franceză de un autor bulgar, Nikolai Gheorghiev.
DE ACELASI AUTOR Cinci cuvinte - Anul cultural 2012 De ce s-a supărat Obélix - şi a plecat în Belgia Comunismul din cărţi Mulţumim, FILB„Teza de doctorat nu corespunde nici metodelor ştiintifice, nici celor etice“, a explicat rectorul Tivadar Tulassay. Iniţial, Schmitt a refuzat să demisioneze, susţinînd că activitatea sa de preşedinte nu ar avea nici o legătură cu lucrarea de doctorat şi acuzaţiile de plagiat; ba chiar a ameninţat Universitatea cu procese în justiţie. În cele din urmă, la presiunile din mediul universitar, dar şi dinspre opoziţie, a hotărît să demisioneze. „Deoarece, conform Constituţiei, persoana preşedintelui trebuie să reprezinte unitatea naţiunii ungare, iar persoana mea a devenit, din păcate, sinonimă cu divizarea, consider că datoria mea este să mă despart de această funcţie“, a spus el.
Cel mai pertinent şi mai haios comentariu la subiect mi s-a părut cel al „iepurelui mizantrop“ (p