Asociaţia Ţara Secaşelor Alba-Sibiu va finanţa în perioada următoare proiecte de afaceri, sociale şi culturale în 22 de localităţi din cele două judeţe în valoare totală de 3,74 milioane de euro. Banii provin în cea mai mare parte din fonduri europene.
Asociaţia Ţara Secaşelor Alba-Sibiu a câştigat o finanţare de 3.74 milioane de euro prin programul Leader. Deşi proiectele câştigătoare au fost anunţate la mijlocul anului 2011, nici până în prezent Guvernul nu a reuşit să conceapă un sistem de finanţare sau creditare care să corespundă nevoilor Grupurilor de Acţiune Locală (GAL).
GAL-ul Ţara Secaşelor Alba-Sibiu, care se întinte pe un teritoriu ce cuprinde 16 comune din judeţul Alba, 5 comune din judeţul Sibiu şi oraşul Ocna Sibiului, a început procesul de implementare al planului de dezvoltare prin constituirea unui fond realizat prin contribuţia financiară a fiecărei localităţi.
Bani de la bugetele locale pentru cofinanţare
„Nu mai puteam aştepta până când autorităţile statului vor găsi o soluţie optimă de creditare sau de acordare a avansului pentru organizaţiile autorizate să implementeze programul în diferite regiuni. La ultima şedinţă a Adunării Generale am hotărât împreună cu colegii primari ca fiecare unitate administrativă să contribuie la demararea implementării planului de dezvoltare cu suma de aproximativ 14.000 lei ceea ce ne permite să începem activitatea Asociaţiei”, a declarat Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud din Alba, preşedintele GAL-ului.
Asociaţia Ţara Secaşelor Alba-Sibiu s-a constituit prin adeziunea localităţilor Ciugud, Sîntimbru, Crăciunelu de Jos, Valea Lungă, Mihalţ, Ohaba, Cenade, Roşia de Secaş, Berghin, Şpring, Doştat, Daia Română, Cîlnic, Gârbova, Cergău, Bucerdea Grînoasă, Păuca, Loamneş, Apoldu de Jos, Şura Mică, Ludoş şi a oraşului Ocna Sibiului.
În judeţul Alba