Durerile in gat pot anunta o raceala, ceea ce, in aceasta perioada, cu vreme deosebit de capricioasa, poate afecta pe oricine. Daca nu ai incredere in medicul tau ori medicamentele de la farmacie ti se par prea scumpe, apeleaza la remediile din casa.
Alimentatia trebuie sa fie bogata in vitamine - A, B, C, D, E si minerale - magneziu, zinc, fier, care sa stimuleze sistemul natural de aparare al organismului. Astfel, suferindului i se recomanda sa consume radacinoase, legume cu frunze verzi, usturoi, ridiche, hrean, mai ales crude, apoi, cereale, citrice, ardei, uleiuri extrase prin presare la rece.
Cand te doare gatul, nu consuma bauturi carbogazoase si nici apa minerala deoarece irita si mai tare gatul si prelungesc boala. Apa plata sau apa de izvor sunt cele mai indicate, daca sunt baute la temperatura camerei. Ceaiurile trebuie sa fie calde, nu fierbinti, asa cum gresit se procedeaza. Lichidul fierbinte irita gatul si mai tare si vindecarea se produce mai lent.
Ceaiul de salvie, de busuioc sau cel de cimbrisor, recomandate in dureri de gat, au efecte antiseptice, calmeaza mucoasele iritate si stimuleaza imunitatea. Peste una - doua lingurite de planta se toarna o cana de apa fierbinte, se acopera vasul si se lasa la infuzat, 10 - 15 minute. Cand ajunge la temperatura corpului, adauga-i o lingurita de otet de mere sau zeama de lamaie si fa gargara.
De un real folos este si gargara, de doua - trei ori pe zi, facuta cu ceai de galbenele in amestec cu sare, zeama de lamaie sau bicarbonat de sodiu alimentar. Se face un ceai de galbenele mai concentrat decat cel de baut, se lasa sa se racoreasca si, pentru gargara, se adauga o jumatate de lingurita de bicarbonat, o lingurita de sare, de preferat cea grunjoasa, care se pune toamna, la muraturi, sau se stoarce o jumatate de lamaie.
Si daca tot ai facut ceai de gal