Un studiu recent prezentat joi la sedinta anuala a Asociatiei Americane de Cercetare in domeniul Cancerului dezvaluie faptul ca exista cateva legume inrudite care reusesc nu doar sa previna cancerul mamar, dar si sa prelungeasca viata in cazul in care acest diagnostic a fost deja pus.
Cea mai puternica dintre ele este broccoli, insa aproape cu aceleasi efecte sunt si conopida, kale si varza, toate imbunatatind rata supravietuirii in urma unui astfel de diagnostic, dar si recurenta bolii, relateaza Huffington Post.
In cadrul studiului, o echipa de oameni de stiinta americani si din Shanghai a analizat datele legate de 4.800 de supravietuitoare ale acestei boli, diagnosticate cu cancer la san in perioada 2002 - 2006. Femeile aveau cancer de la stadiul 1 pana la 4.
S-a descoperit ca pe masura ce consumul de legume din familia cruciferelor era mai mare in anii care au urmat diagnosticului, si speranta de viata crestea. Femeile care au inclus cel mai des astfel de legume in dieta si-au redus riscul de mortalitate, indiferent de cauza, cu 62%. Tot acestea si-au micsorat riscul de a avea parte de o revenire a bolii cu 35%.
Nu e prima oara cand legumele din familia verzei sunt legate de un risc scazut de cancer. Un studiu din 2008, publicat de American Journal of Clinical Nutrition, care a avut in centru tot femeile din China, a legat varza, in special, de o mai buna protectie in fata cancerului la san. Ulterior, s-a demonstrat ca aceeasi leguma pazeste si de cancer la colon si prostata.
Un studiu recent prezentat joi la sedinta anuala a Asociatiei Americane de Cercetare in domeniul Cancerului dezvaluie faptul ca exista cateva legume inrudite care reusesc nu doar sa previna cancerul mamar, dar si sa prelungeasca viata in cazul in care acest diagnostic a fost deja pus.
Cea mai puternica dintre ele e