China a accelerat procesul de deschidere a pieţelor sale de capital prin majorarea de peste două ori a sumei pe care o pot investi străinii în acţiuni, obligaţiuni şi depozite bancare, guvernul urmărind astfel să schimbe modelul de creştere economică - de la unul bazat pe exporturi, la unul axat pe consumul intern.
Comisia de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China (CSRC) a majorat cotele prevăzute pentru inves-titorii instituţionali străini calificaţi la 80 de miliarde dolari, de la 30 de miliarde dolari. Totodată, investitorii offshore vor putea să "pompeze" un plus de 50 de miliarde yuani (7,95 miliarde dolari) în ţară, în monedă locală, faţă de cota anterioară prevăzută în acest sens: 20 de miliarde yuani.
Autoritatea de reglementare a stabilit cote de investiţii în sumă totală de 24,6 miliarde dolari pentru 129 de companii străine din 2003 până la sfârşitul lunii martie 2012. Aproximativ 75% din active au fost investite în acţiuni din China, restul în obligaţiuni şi depozite, conform autorităţii.
CSRC a accelerat programul luna trecută, acordând cote record de 2,1 miliarde dolari unui număr de 15 companii. Suma este mai mare decât cea înregistrată pe întreg anul 2011: 1,9 miliarde dolari.
"Acest program îmbunătăţeşte experienţa noastră de monitorizare şi reglementare a investiţiilor străine şi a fluxurilor de capital", a informat CSRC, adăugând: "Este un experiment pozitiv în vederea deschiderii şi mai ample a pieţei".
China, a doua mare economie a lumii, s-a angajat să renunţe, în acest an, la controlul cursului yuanului şi să liberalizeze dobânzile, guvernul accelerând reformele necesare revigorării creşterii economice, în condiţiile în care exporturile au încetinit, iar piaţa imobiliară a slăbit.
Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, declara, în luna februarie, că ţara asiatică trebuie să se bazeze mai mult pe