Transhumanţa electorală s-a terminat, poliţia a intrat pe fir. Aşa se poate rezuma situaţia din comuna doljeană Perişor, unde sute de posibili turişti electorali din Craiova şi-au făcut viză de flotant pentru a putea vota în comună la alegerile din iunie. Cazul este unul incredibil, care sfidează bunul-simţ. De exemplu, la o singură adresă din Perişor şi-au făcut mutaţie nu mai puţin de nouă persoane, care nu locuiesc acolo, după cum au descoperit redactorii GdS.
Partidele apelează la orice metodă pentru a câştiga alegerile. În dorinţa de a controla banii publici prin primar, ele denaturează procesul electoral. Turiştii electorali nu sunt o metodă de ieri, de azi, dar ceea ce s-a întâmplat la Perişor, o comună cu o populaţie de doar 1.800 de oameni, depăşeşte orice închipuire şi poate schimba câştigătorul votului din 10 iunie. Dintr-un motiv numai de ele ştiut (sic), 237 de persoane, toate din Craiova, reprezentând circa 15% din populaţia totală a comunei, şi-au făcut viză de flotant în Perişor. Ai putea crede că aici au apărut investitori cu locuri de muncă sau că se dă pământ gratis. Nici vorbă! Motivul este simplu: vin alegerile, iar 200 de voturi în plus fac diferenţa.
Statistic, situaţia stă cam aşa. În perioada 1 ianuarie - 9 martie 2012, ultima zi legală în care se puteau depune cereri pentru viză, 237 de persoane din Craiova au solicitat şi au primit viză de reşedinţă în Perişor. Într-un caz, la aceeaşi adresă au fost acordate nouă vize, în trei cazuri, la aceeaşi adresă au fost acordate şapte vize, iar şirul continuă.
Flotanţi în acte, lipsă pe teren
Curioşi să afle dacă persoanele care au cerut viză locuiesc efectiv la acele adrese, redactorii GdS au descoperit că, în cel puţin două cazuri, cel cu nouă şi cel cu şapte persoane într-o casă, „flotanţii“ sunt fictivi. Adevăraţii locuitori din case habar nu aveau că la adr