Activităţile reţelelor criminale bulgare în străinătate generează anual aproximativ 3,5 miliarde de leva (circa 1,7 miliarde de euro), conform unor estimări, sume investite în mare parte pe teritoriul ţării, a declarat ministrul bulgar de Interne.
"O mare parte din investiţiile din staţiunile bulgare sunt realizate cu asemenea sume, obţinute ilegal", a declarat ministrul şi vicepremierul Ţvetan Ţvetanov pentru postul bTV.
Sume de bani furate în străinătate prin intermediul unor metode sofisticate din ATM-uri ajung uneori în Bulgaria, fiind transferate unor persoane prin intermediul unor companii de transfer de fonduri la nivel global ca Western Union, a adăugat acesta.
De asemenea, înşelătoriile efectuate prin intermediul telefoniei s-au perfecţionat şi vizează victime din străinătate, prin intermediul unor operatori greci şi români, infractorii pretinzând ulterior că au realizat venituri din activităţi în străinătate.
Întrebat, pe de altă parte, ce părere are despre legalizarea prostituţiei, ministrul a răspuns că Bulgaria nu trebuie să fie percepută ca o destinaţie turistică pentru sex, acest lucru putând face această "afacere" şi mai profitabilă.
Ţvetanov a făcut aceste declaraţii în contextul în care un centru de reflecţie din Sofia a raportat că cele mai importante 12 activităţi ale organizaţiilor criminale din Bulgaria generează anual aproiximativ 1,7 miliarde de euro. În pofida acestui fapt, sumele obţinute ilegal de reţelele de crimă organizată şi cele provenite din economia "gri" a ţării reprezintă aproximativ 4,7% din PIB, potrivit unui raport al Centrului pentru Studiul Democraţiei (CSD) intitulat "Evaluarea ameninţării crimei organizate în Bulgaria, în perioada 2010-2011".
Raportul a fost prezentat marţi, într-o dezbatere publică organizată la sediul Parlamentului, la care au participat Ţvetanov, analistul CSD Tihomir Be