Circa 150 de persoane au ieşit în stradă, la începutul lunii, în localitatea 2 Mai, pentru a protesta împotriva gazelor de şist. Numărul păleşte în faţa celor 5.000 de persoane care au făcut acelaşi lucru în Bârlad. Este însă numai începutul, spune Paul Iurea, reprezentantul asociaţiei ecologiste Vama Verde, care a organizat acţiunea. „Pregătim un protest de amploare în data de 1 mai, când pe litoral se vor afla zeci de mii de turişti. Vrem să aducem o scenă şi mai multe formaţii", a mai spus Iurea, care doreşte să facă din acest eveniment cel mai mare protest public înregistrat vreodată în Constanţa.
Protestul de care vorbeam mai sus, din 2 Mai, a avut efect. În primul rând, a făcut şi autorităţile locale conştiente de acest fenomen. La miting a participat şi un primar din sud, dar şi un senator. Propagarea mişcării de protest în rândul parlamentarilor şi edililor este importantă, căci aceştia au un cuvânt important de spus. Organizatorii spun însă că nu vor să politizeze acţiunile.
Capital de imagine
Cel puţin cinci organizaţii se luptă acum pentru împiedicarea acestora, deşi trecutul lor nu le recomandă cu nimic în lupta pentru protejarea mediului. Exploatarea gazelor de şist a atras atenţia şi unor protestatari de profesie, care nu au şi nu au avut nicio legătură cu mişcarea eco. Unul dintre cei mai vehemenţi reprezentanţi ai acestui gen este Nicolae Mavrodin, care s-a autotintitulat căpetenie naţională şi preşedinte al Asociaţiei Haiducilor. El şi-a asumat rolul de a organiza un miting în oraşul Constanţa şi a promis dezvăluiri uimitoare referitoare la implicarea unor persoane cunoscute în afacerea gazelor de şist. Mavrodin nu este însă cel mai credibil personaj. El este cunoscut după ce a făcut circ anul trecut la Ziua Marinei, dar şi după seria de o lună de proteste din faţa prefecturii, unde a scandat împotriva actualei condu