În contextul campaniei electorale din Franţa în vederea prezidenţialelor, au fost abordate numeroase teme. Imigraţia, de exemplu, se află chiar în centrul dezbaterii, dar nu si problema romilor. Candidatul socialist François Hollande a evocat-o însă recent, acuzându-l pe presedintele Nicolas Sarkozy că este "responsabil" de situaţia precară a acestora.
Atunci când candidaţii nu au soluţii clare în privinţa unui dosar, ei preferă să-l evite. Problema romilor este una delicată, complicată, care depăseste graniţele Franţei sau ale ţărilor (România si Bulgaria) de unde provin cei mai mulţi romi de pe teritoriul Hexagonului. Pe scurt, o problemă de natură să aprindă spiritele, să provoace diviziuni si mai mari în rândurile electoratului.
Totusi, François Hollande a evocat-o într-o scrisoare adresată pe 27 martie Colectivului Romeurope, care si-a asumat ca misiune apărarea drepturilor romilor în Europa. De altfel, Romeurope s-a plâns, într-un mesaj datând din 16 februarie, că problema nu este abordată serios în context electoral francez.
În scrisoarea sa adresată Colectivului Romeurope, François Hollande ţine în primul rând să-l critice, chiar să-l atace vehement pe Nicolas Sarkozy pentru politica sa în special "securitară", când vine vorba de romi: "Guvernul lui Nicolas Sarkozy, prin politica sa, este responsabil de precaritatea intolerabilă în care se găsesc aceste familii de romi, întrucât fabrică un grup de populaţie, ţap ispăsitor ideal pentru justificarea unor măsuri mereu tot mai represive".
După acest atac electoral vehement, François Hollande declară că situaţia romilor este inacceptabilă si că această situaţie îl preocupă. În materie de soluţii, însă, candidatul socialist rămâne destul de vag. El evocă însă "dreptul comun care trebuie aplicat tuturor": "Nu trebuie să avem politici specifice pentru o categorie de populaţie sau alta, p